På en antikkmesse kom jeg over et kakejern som jeg aldri hadde sett maken til. Jernet var formet som et hjerte, langskaftet, umerket og udatert, men tydelig gammelt og velbrukt. Prisen avgjorde og jeg gikk videre uten hjertejernet. Jeg angret dagen etter, og jeg begynte jakten på hjertejernet som skulle bli mitt. Det ble porten til ny kunnskap om vafler og vaffeljern.
Vafler har vært brukt til hverdag og fest. Med fløte, rømme og egg blir det festvafler. Rømmevafler er sprø, mens eggevafler blir mykere og mindre luftige. Smøring av jernet før og under bruk er viktig for et godt resultat.
Rutemønsteret i jernet stammer fra 1200-1300 tallet. Det skal være laget etter modell av bivokskakene i bikuben. Navnet stammer fra tysk wafel, og det betyr vokskake.
Vafler har i utgangspunktet blitt laget av samme røre som hellekaker og sveler. En variant som ikke er så vanlig i dag er vafler av grøtrester. Den stammer fra den tida da grøt var daglig kost. Grøtrester havnet ofte i vaffelrøra sammen med hvetemel, vann eller melk, bakepulver, sukker, kanel, kardemomme og egg. Det kom litt an på hva slags grøt det var og hvor fine vafler en ønsket å servere.
Elektrisk komfyr med plater og magasin ga litt senere ny utforming på vaffeljernet. Skaftet på jernet kom tilbake, litt kortere, og jernet ble snudd på plata på ovnen. Støpejerna var sirkelformet med 5 hjerter og rutemønster. I 1937 ble det første elektriske vaffeljernet godkjent og satt i produksjon. Produktutvikling har gitt oss nye og moderne jern med teflonbelegg og kapasitet til å steke flere plater samtidig. Antall hjerter varierer fra 4-5-6 pr. plate.
Hvem produserte de første elektriske vaffeljerna?
For Gyda: I 1937 var elektrisitet relativt vanlig i Norge, og det var da de første elektriske vaffeljernene ble tatt i bruk. Det er sannsynlig at en av de aller første produsentene var den tyske produsenten Cloer (http://www.cloer.de). 🙂