Vaffelhistorie

Vaffeljern hjertePå en antikkmesse kom jeg over et kakejern som jeg aldri hadde sett maken til. Jernet var formet som et hjerte, langskaftet, umerket og udatert, men tydelig gammelt og velbrukt. Prisen avgjorde og jeg gikk videre uten hjertejernet. Jeg angret dagen etter, og jeg begynte jakten på hjertejernet som skulle bli mitt. Det ble porten til ny kunnskap om vafler og vaffeljern.

Vafler har vært brukt til hverdag og fest. Med fløte, rømme og egg blir det festvafler. Rømmevafler er sprø, mens eggevafler blir mykere og mindre luftige. Smøring av jernet før og under bruk er viktig for et godt resultat.
Rutemønsteret i jernet stammer fra 1200-1300 tallet. Det skal være laget etter modell av bivokskakene i bikuben. Navnet stammer fra tysk wafel, og det betyr vokskake.

Fra 1600-1700 tallet var det vaffeljern med langt skaft til bruk i grua, rektangel eller hjerteformet. De tidligste kakejerna ble smidd eller støpt av lokale smeder. Norsk jernindustri tok senere over. Det var i alt 13 fabrikker i Norge som produserte vaffeljern av støpejern. Svært mange kakejern er laget på Østlandet.
De mest lokale fabrikkene var O. Mustad & Søn på Gjøvik, Aadalsbruk i Løten og Hamar jernstøperi. Den store revolusjonen kom i 1880. Mustad fabrikker var først ute med spesialbygd vaffeljern, tilpasset kokehull på jernovnen, hengslet slik at de var lette å vende.

Vafler har i utgangspunktet blitt laget av samme røre som hellekaker og sveler. En variant som ikke er så vanlig i dag er vafler av grøtrester. Den stammer fra den tida da grøt var daglig kost. Grøtrester havnet ofte i vaffelrøra sammen med hvetemel, vann eller melk, bakepulver, sukker, kanel, kardemomme og egg. Det kom litt an på hva slags grøt det var og hvor fine vafler en ønsket å servere.

Elektrisk komfyr med plater og magasin ga litt senere ny utforming på vaffeljernet. Skaftet på jernet kom tilbake, litt kortere, og jernet ble snudd på plata på ovnen. Støpejerna var sirkelformet med 5 hjerter og rutemønster. I 1937 ble det første elektriske vaffeljernet godkjent og satt i produksjon. Produktutvikling har gitt oss nye og moderne jern med teflonbelegg og kapasitet til å steke flere plater samtidig. Antall hjerter varierer fra 4-5-6 pr. plate.

2 kommentarer

  1. Jane-Ann Lindahl · · Svar

    Hvem produserte de første elektriske vaffeljerna?

  2. For Gyda: I 1937 var elektrisitet relativt vanlig i Norge, og det var da de første elektriske vaffeljernene ble tatt i bruk. Det er sannsynlig at en av de aller første produsentene var den tyske produsenten Cloer (http://www.cloer.de). 🙂

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: